Náplň
Postup přípravy
- Mléko ohřejeme na příjemnou teplotu - nesmí pálit! Zamícháme do něj lžičku cukru a lžičku mouky, přidáme kvasnice a zamícháme. Necháme kvásek vykynout na teplém místě.
- V míse smícháme polovinu množství mouky, přidáme špetku soli, všechen cukr a vejce. Pak přidáme vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo či heru, zamícháme a postupně přimícháme zbylou mouku. Každá mouka saje jinak, proto přidáváme postupně, dokud nemáme jemné, měkké těsto. Těsto pořádně vymícháme, měly by se na něm dělat bublinky. Dáme bokem na teplé místo vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a znovu dáme kynout.
- Do misky dáme máslo s cukrem, mouku a uděláme drobenku, kterou hněteme prsty, dokud nevznikne sypká hmota s kousky.
- Tvaroh smícháme s vejcem, rozinkami a rumem. Z vykynutého těsta vykrojíme malý bochánek, uděláme placku a doprostřed dáme lžičku tvarohu. Zabalíme do těsta a na plechu rozplácněme a potřeme povidly. Posypeme drobenkou. Okraje vdolku potřeme rozšlehaným žloutkem. Moravské vdolky pečeme v předehřáté troubě asi 30-35 minut do zlatova.