Suroviny
- špenát 450 g
- pomeranč 1
- vejce 3
- cukr 250 g
- olej 3/4 hrnku
- hladká mouka 1 hrnek
- hrubá mouka 1 hrnek
- prášek do pečiva 3 PL
- maliny
- jahody
- banán
Krém
Postup přípravy
- Špenát si necháme rozmrazit a scedíme, aby neobsahoval příliš vody (ručně vymačkáme). Do misky nasypeme mouku, přidáme cukr, vejce, špenát, olej a smícháme. Pak nastrouháme pomerančovou kůru, kypřicí prášek do pečivo a promícháme. Do dortové mísy, kterou si vysypeme moukou, nalejeme těsto a pečeme 20–30 minut na 180 °C. Hlídáme, a popřípadě špejlí kontrolujeme, jestli je dort uvnitř hotový.
- Po vychladnutí korpusu vydlabeme střed (stejně jako Krtkův dort), kde pokládáme na plátky nakrájené jahody a banány, potřeme krémem a posypeme drobenkou, která zbyla z vydlabané části.
- Krém si uděláme ze dvou mascarpone, jednoho tučného tvarohu a šlehačky. Nejdříve vyšleháme mascarpone a tvaroh s cukrem, vmícháme vyšlehanou šlehačku a pár kapek vanilkového extraktu.
Autor receptu: Nikola Bílková