Suroviny
- mouka 320 g
- podmáslí 250 ml
- jedlá soda 3 g
- špenát 100 g
- cukr 200 g
- vanilkový cukr 1
- čokoláda 1
- banán 3
- jahoda 1
- malina 1
- vejce 2
- mascarpone
- tvaroh 2 x
- šlehačka 1 ml
- olej 100 ml
Postup přípravy
Do robota si dáme mouku, podmáslí, cukr, vejce, sodu a začneme míchat. Do mixéru si dáme špenát a spolu s olejem vymixujeme v zelenou hustší kaši a přidáme ke směsi k mouce, vymícháme v hladké těsto. Nalijeme do formy vystlanou pečicím papírem a dáme péct na 180 °C asi 45–50 minut. Po uplynulých minutách zjistíme, že je dort hotový tak, že vezmeme špejli a zkusíme těsto propíchnout. Necháme asi 2 hodiny zchladnout. Mezitím si do robota dáme mascarpone, tvarohy, vanilkový cukr, rozpuštěnou bílou čokoládu a smetanu a vymixujeme v hladký krém. Korpus po vychladnutí rozřízneme celý podél, naspod korpusu si dáme půlku krému, na něj rozkrojené banány a na ně zbytek krému. Zbylou část korpusu si v misce rozmačkáme a sypeme na krém – vznikne jakoby mech, na něj nakrájíme jahody a poklademe malinami. Necháme nejlépe 12 hodin odpočinout v lednici.