Postup přípravy
- Z filetu vyřízněte středovou tučnou část. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůži. Kostičky, které zůstaly v mase, vytáhněte pinzetou a z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly.
- Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce. Na řasu rovnoměrně rozložte rýži tak, aby byla hezky kyprá. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa. Pomocí rohožky na sushi vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku. Tu nakrájejte na šest stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou
- Rozvar na sushi rýži začneme tak, že si ingredience dáme do jednoho hrnce. Zahřívejte, dokud se vše nerozpustí.
- Sushi rýži properte studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá, stačí čtyři minuty. Rýži vložte do rýžovaru, nebo do hrnce, a přidejte vodu (na kg rýže 1,3 l vody). Vařte pod pokličkou, dokud se veškerá voda nevstřebá či neodpaří. Poté nechte rýži 10 minut odpočinout a nasypte ji do nádoby, kde ji ochutíte rozvarem. Rozvar rozlijte rovnoměrně do vlažné rýže a jemně ho s ní smíchejte (nemíchejte silou, aby rýže nebyla kašovitá).