Suroviny
- hovězí kližka 1,5-2 kg
- cibule 4-5
- česnek 6 stroužků
- špek (z mangalice) 200 g
- kapie 2
- zelená paprika 2
- loupaná rajčata 2-3
- kmín 1 ML
- uzená paprika 1 ML
- sůl
- pepř
Domácí halušky
- polohrubá mouka 250 g
- vejce 1
- sůl 1 ML
- voda
- jedlá soda
Domácí houskový knedlík
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájíme na kostky 2x2 cm, cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, špek nakrájíme na kostičky, kapie a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky. Mangalici vyškvaříme dozlatova, přidáme kmín, cibuli a osmahneme skoro dohněda.
- Hrnec stáhneme z plotny a přisypeme uzenou mletou papriku a opatrně zamícháme, aby paprika nezhořkla, dáme zpátky na plotnu a přidáme nakrájené maso. Restujeme, dokud se maso nezatáhne a nepustí šťávu. Přisypeme nakrájené papriky, rajčata a dusíme, po chvilce podlijeme troškou vody, jenom tolik, aby akorát zakryla maso, a dusíme doměkka.
- Okořeníme podle chuti a přidáme zbytek česneku, hlídáme konzistenci perkeltu, aby se nám nepřipálil. Podle potřeby podléváme, ale nesmí být moc řídký, vaříme do změknutí masa.
Domácí halušky
- Uvedené ingredience smícháme dohromady, vznikne nám řídké těsto, které přetlačíme přes haluškovač do nádoby s vroucí vodou.
- Vaříme, dokud halušky nevyplavou na povrch.
Domácí houskový knedlík
- 300 ml vody smícháme s droždím a necháme 5 minut odstát. V druhé míse smícháme většinu mouky se solí. Přidáme rozpuštěné droždí a promícháme. Přimícháme zbytek mouky a vody. Vypracujeme těsto.
- Potom z těsta vypracujeme šišky, a ještě je necháme zhruba 10–15 minut dokynout. Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 15–20 minut podle velikosti šišek. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára.
Autor receptu: Ivan Bodis