Suroviny
- česnek 1
- zázvor 1
- cibule 1
- petržel 50 g
- losos 400 g
- citronová tráva 5 g
- olej 5 g
- drcený koriandr 1 ML
- zeleninový vývar 600 ml
- kokosové mléko 250 ml
- sůl 1 ML
- pepř
- petrželka
- kopr
- krutony
Postup přípravy
- Lososa je třeba vykostit a zbavit kůže. Česnek, zázvor, cibuli a petržel oloupeme. Česnek a zázvor nakrájíme nadrobno a cibuli s petrželí na menší kostičky brunoise. Lososa omyjeme studenou vodou, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na menší kostky. Čtvrtinu kostek orestujeme na tuku do zlatova, osolíme a opepříme. V závěru přidáme do polévky.
- Na troše oleje opečeme do zlatova cibuli s petrželí a zázvorem, potrvá to asi 4 minuty. Přidáme koření (citronovou trávu), koriandr, česnek a dobře promícháme. Ke kořeněnému základu přidáme zbylé (syrové) kostky lososa a všechno orestujeme do voňava, potrvá to asi 5 minut. Vše zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, osolíme, trochu opepříme a vaříme asi 5 minut.
- Pak celý obsah rozmixujeme a našleháme dohladka. V hrnci pak znovu prohřejeme, přisypeme nakrájenou jarní cibulku, koriandr a kopr, dochutíme solí a pepřem. Krém s lososem podáváme s křupavými houstičkami a čerstvými bylinkami.
Autor receptu: Eva Valentová