Bazalkový vinaigrette
- bazalka 1 -
Polévka
- avokádo 2 -
- zakysaná smetana 250 g
- bazalka 1 -
Bazalkový vinaigrette
- čekankový sirup 1 ČL
- sůl - -
- pepř - -
Polévka
- citronová šťáva 2 PL
- sůl - -
Postup přípravy
- Polévka: Okurku oloupeme a podélně rozkrojíme. Malou lžičkou vydlabeme semínka. Nakrájíme na menší kusy a rozmixujeme. Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Se zázvorem umixujeme, spolu s okurkou. Přidáme česnek, bazalku, olej, citronovou šťávu, zakysanou smetanu. Pokud by byl krém příliš hustý, přidáme trochu vody navíc a znovu rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a dáme chladit do lednice. Podáváme s pálivými kokosovými lupínky nebo s bazalkovou zálivkou vinaigrette.
- Pálivé kokosové lupínky: Smícháme kajenský pepř, kurkumu a sůl. Směs nasypeme na kokosové lupínky a prohodíme, aby se lupínky co nejlépe obalily. Pokapeme citronovou šťávou a znovu jednou dobře promícháme. Přesuneme vše na velkou pánvičku a při mírné teplotě a za občasného promíchání vysušíme dokřupava. Pokud máme menší pánev, je lepší pracovat v několika várkách, aby vždy na pánvi byla jen slabá vrstva. Opečené lupínky posypeme nastrouhanou limetkovou kůrou a použijeme na posypání avokádové polévky.
- Bazalkový vinaigrette: Všechny suroviny dáme do mixéru a několika pulzy domixujeme.