Suroviny
- mléko 1 l
- polenta 1 šálek
- cukr 6-8 lžic
- růžová voda 3 lžíce
- pistácie 1 šálek
- cukr 1 šálek
- citronová šťáva čtvrt lžičky
- šlehačka 2 šálky
- voda 1 šálek
- cukr 1 šálek
- vanilkový extrakt
- čokoláda
Postup přípravy
- V hrnci smícháme mléko, jemně mletou polentu a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se polenta začne vařit, snížíme teplotu na minimum, aby se nepřipálila. Když začne houstnout, dáme stranou, přidáme růžovou vodu, vanilkový extrakt, promícháme a ještě za horka nalijeme do větší keramické nádoby, popřípadě hrnečků. Necháme vychladit v lednici.
- Mezitím si připravíme cukrový sirup na polití. Smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme citrónovou šťávu, šťávu z růží a necháme 10 minut provařit, až získáme tmavší sirup. Necháme vychladit.
- V chladné míse si ušleháme vychlazenou smetanu a můžeme přidat nepatrně prášek na ztužení. Vyndáme si keramickou nádobu nebo hrnečky z lednice, navrch přidáme šlehačku, posypeme rozsekanými ořechy, polijeme cukrovým sirupem a můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou.