Bagetka
- droždí 0.5 kus
Postup přípravy
- Játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a na cibulce a česneku orestujeme. Játra by měla být opečená do hněda a uprostřed ještě na omak pružná. Osolíme, opepříme, přidáme koření dle chuti, nasekané brusinky a mandle, přilijeme whisky a necháme odpařit alkohol. Poté vše rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme máslo a smetanu a nalijeme do malých formiček, ozdobíme ještě pár kousky brusinek a mandlí a zalijeme rozpuštěným máslem. Dáme vychladit.
- Na bagetky si z droždí, cukru a 250 ml teplé vody uděláme kvásek. Smícháme si mouku se solí a přidáme kvásek a olej. Vyrobíme těsto, které necháme vykynout. Vytvarujeme bagetky, do nichž podélně uděláme zářezy, můžeme osolit, posypat kmínem či různými semínky dle chuti. Pečivo lehce potřeme vodou a dáme na dvacet minut péct do trouby vyhřáté na 220 °C.