Suroviny
- krůtí prsa 1,5 kg
- smetana ke šlehání 1
- vejce 1
- cibule 1
- majoránka
- oregano
- libeček
- slanina 300 g
- sůl
- pepř
Šťouchané brambory s petrželkou
- nové brambory 1 kg
- máslo 125 g
- petržel
- sůl
Postup přípravy
- Krůtí prso očistíme, ořežeme a naklepeme do tvaru obdélníku, bohatě osolíme a opepříme z obou stran. Ořezané maso vložíme do mixeru a vyrobíme fáš tak, že rozmixovanou směs vymícháme společně se šlehačkou, vejcem a bylinkami.
- Na krůtí prso položíme slaninu a celou plochu namažeme fáší. Maso srolujeme a roládu vložíme na pánev a osmahneme na másle a sádle tak, aby se maso zatáhlo. Poté roládu vložíme do celofánové fólie, potřené máslem, pevně zavineme a utáhneme.
- Pečeme skoro hodinu při 170°C. Když je roláda hotová, fólii sejmeme a sebereme výpek, který bude základem omáčky.
Omáčka
- Omáčku vyrobíme tak, že do směsi přilijeme vývar, do něj vmícháme trochu gustinu.
- Redukujeme, až je omáčka dobrá, hustá a lesklá dle našich představ.
Šťouchané brambory s petrželkou
- Oloupané brambory si uvaříme do měkka, poté je oloupeme a rozmačkáme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou zelenou petržel.
- Brambory rozšťoucháme.
Autor receptu: Iva Branbergerová