Suroviny
- tygří krevety 15 ks
- máslo 2 PL
- bílé víno 200 ml
- lanýžový olej 2 PL
- pasta z lanýže 2 PL
- zeleninový vývar 500 ml
- smetana na vaření 500 ml
- lanýž
- pepř
Postup přípravy
- Nejdříve si vyloupeme krevety, pokrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce na rozpuštěné máslo a lanýžový olej a opečeme krátce lehce dozlatova. Přidáme bílé víno a necháme ho cca 5 minut provařit, poté přidáme pastu z lanýžů, zeleninový vývar a rozšleháme ponorným mixérem v hrnci do hladka.
- Pak přidáme smetanu, sůl, pepř a za občasného míchání necháme provařit cca 10 minut, tak aby polévka byla krásně hladká a krémová. Polévku podáváme na vyhřátý hluboký talíř, zdobíme pár kapkami lanýžového oleje a několika tenkými plátky nastrouhaného, nejlépe čerstvého lanýže (může být i nakládaný).