Postup přípravy
- Kuřecí prsa našpikujeme sušenými rajčaty a zatáhneme na pánvi z obou stran. Pak vložíme asi na deset minut do trouby předehřáté na 190 °C. Odměříme si rýži a připravíme si horký vývar. Správný poměr rýže a tekutiny by měl být asi 1 : 4, čili na každých 250 gramů rýže (asi 1 čtvrtlitrový hrnek) si přichystáme jeden litr vývaru. Vývar můžeme použít jak zeleninový, tak například kuřecí. Vývar dáme do kastrůlku a udržujeme ho na plotně stále horký. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Rozehřejeme v pánvi trochu oleje a cibuli na něm opékáme, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Do pánve k cibuli přisypeme rýži a dál vše společně opékáme, dokud zrnka rýže nezprůhlední. Zalijeme vínem a necháme kompletně odpařit. Stáhneme teplotu pod pánví, podlijeme osmaženou rýži jednou naběračkou vývaru a necháme vařit mírným varem. Rýže by měla jen lehce pobublávat. Mícháme dřevěnou vařečkou, dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu. Poté tento krok opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechnu tekutinu. Mělo by to trvat asi 20 minut.
- Když je risotto měkké al dente a krémové, vmícháme na každou porci hrudku másla a 1 či 2 lžíce nastrouhaného parmazánu. Před podáváním můžeme nechat risotto ještě chvíli v horké pánvi odpočinout.