Head
- kmín
- kyselé zelí 500 g
Knedlík
- droždí ¾
Postup přípravy
- Vepřové maso zasypeme kmínem, solí, a dáme péct na 2 hodiny na 180 °C. Během pečení podléváme vodou či vývarem. Kysané zelí dáme do hrnce, podlijeme a dochutíme kmínem, solí a ke konci dušení octem a cukrem.
- Knedlík: Do hrníčku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ten potom přidáme do mísy k mouce, na kostičky nakrájeným rohlíkům a špetce soli, přidáme zbytek mléka a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny pod utěrkou na teplém místě vykynout. Poté z něj uděláme dvě šišky a vaříme je na páře. Vaříme je 20 minut, v polovině varu je obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou a hned nakrájíme na plátky.