Bramborový knedlík
- brambory 500 g
Bramborový knedlík
- sůl 1 čajová lžička
Head
- petržel 2
- česnek 2 ks
- bobkový list 6 ks
- jalovec 6 ks
- nové koření 3 ks
- tymián 3 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- šalvěj 2 snítky
- rajčatový protlak 1 PL
- dijónská hořčice 1 lžička
- červené víno 1 dcl
- kůra citrónu
- zeleninový vývar
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso si nakrájejte na větší kostky, dobře osolte a opepřete. Maso pak opečte na rozpáleném sádle, aby se zatáhlo a dostalo zlatavou barvu. Následně vyndejte maso bokem na talíř. Cibuli, slaninu a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky dejte orestovat do stejného hrnce s výpekem z masa. Dobře orestujte, zlatavá barva zvýrazní chutě. Přidejte rajčatový protlak a dijonskou hořčici. Dobře promíchejte a nechte chvíli zarestovat. Odměřené koření přidejte k zelenině, vraťte zpátky maso a podlijte červeným vínem. Nechte odvařit alkohol a následně přidejte vývar. Nechte dusit do změknutí masa. Podle potřeby osolte a opepřete. A nastrouhejte kůru z jednoho citrónu.
- Bramborový knedlík: Vezměte velký hrnec o obsahu aspoň pět litrů a do dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu. Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a zpracujte rychle rukama na těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček asi pět centimetrů silný.
- Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto povolí (čili zřídne). To nemá za následek jen obtížnější manipulaci, ale také vyšší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít hrubší strukturu po uvaření. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte, za občasného pošťouchnutí nebo pootočení, rovných dvacet minut.
- Knedlíky za pomocí té samé velké lžíce (nebo raději dvou) vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř. Jakmile budete knedlíky chtít servírovat s ostatním příslušenstvím, nakrájejte je buď stylově silnou nití, nebo stejně stylově ostrým nožem.