Karlovarský knedlík
- toustový chleba cca 30 kus
- vejce 10 kus
- muškátový oříšek
- mléko 2 dcl
- máslo 2 PL
Head
- med
- švestková povidla 4-5 PL
- hřebíček
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Kachní stehna omyjeme, prosolíme a vložíme do pekáčku. Následně opepříme, přidáme česnek, sušené švestky a rozmarýn. Zalijeme červeným vínem a dáme péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za půl hodiny přelijeme kachnu výpekem s vínem, teplotu snížíme na 180 °C. V případě, že by se tekutina rychle vypařovala, dolijeme vodou. Takto pečeme dalších 60 minut a dle potřeby podléváme, dokud není kachna upečená. V pekáči by mělo být poměrně velké množství tekutiny.
- Výpek slijeme do malého hrnce stranou i se švestkami, česnekem a lístky rozmarýnu (větvičky však vyhodíme). Po chvíli se začne oddělovat šťáva od tuku – ten pomocí lžíce odebereme stranou. Necháme-li výpek zchladnout a zatuhnout, tuková vrstva půjde snadno odstranit. Do výpeku přidáme povidla a med a celé rozehřejeme. S kořením krátce povaříme. Pak jej vyndáme a rozmixujeme dohladka.
- Karlovarský knedlík: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Petržel otrháme a listy nasekáme najemno. Ke žloutkům přidáme opečené pečivo nakrájené na kostky. Poté přidáme nasekanou petržel, rozpuštěné máslo, mléko a tuhý vyšlehaný sníh. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, špetkou soli a můžete přidat i pepř. Jemně, ale pořádně promícháme. Balíme pomocí potravinářské fólie a vaříme pod pokličkou 20–25 minut.