Na zeleninové ragú
- olivový olej 1 lžíce
- zelené fazolky 125 g
Head
- koriandr 1 svazek
Na zeleninové ragú
- bílé suché víno 50 ml
- řepa 1
- cukrový hrášek 60 g
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
- Omytou řepu uvaříme nebo upečeme ve slupce doměkka, trvá to asi 35–50 minut (podle velikosti a kvality). Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme. Mezitím si nasekáme bylinky a připravíme si maso. Brambory rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem. Potom přilijeme smetanu, přidáme kousek másla a mixujeme na hladké pyré. Dochutíme solí a lžičkou jemně nasekaných čerstvých bylinek. Krém uchováme v teple.
- Kachní prsa omyjeme, osušíme a položíme kůží nahoru. Na vrchní straně s kůží vytvoříme ostrým nožem po celé délce zářezy asi půl cm od sebe. Otočíme je a nařežeme je stejně i napříč na jemnou mřížku. Kůže tak bude křupavá, zlatá a vypeče se z ní tuk.
- Maso po obou stranách osolíme, opepříme a posypeme jemně nasekanými bylinkami. Přimáčkneme je k masu a prsa položíme kůží na studenou pánev bez tuku. Zapneme vařič na plný výkon a opékáme 8–10 minut tak, aby kůže zezlátla a vypekl se tuk. Pokud se začne vypečené sádlo v pánvi připalovat, ztlumíme trochu oheň.
- Předehřejeme si troubu na 180°C. Prsa otočíme a opékáme další 2–3 minuty. Do masa nepícháme. Potom ho dáme do pekáčku kůží nahoru a dopečeme 8–10 minut v troubě tak, aby maso zůstalo šťavnaté. Necháme je ještě zhruba 10 minut odpočinout a teprve pak až před před podáváním nakrájíme na šikmé řezy. Podáváme se zeleninou a bramborovou kaší.