Head
- játra 3/4 kg
Tygří bulky
- cukr 2 PL
Postup přípravy
- Paštika: Cibuli očistíme a nakrájíme. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a játra, okořeníme a dusíme. Necháme zchladnout, vlažná játra dáme do mixéru, rozmixujeme s máslem a přidáme smetanu. Vznikne nám jemná tekutá směs. Formu vysteleme fólií, vyložíme ji plátky anglické slaniny a nalijeme připravenou směs. Zaděláme slaninou a fólií a dáme do lednice ztuhnout.
- Tygří bulky: Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. V misce smícháme vlažnou vodu, vlažné mléko, cukr krupici, droždí a necháme zhruba 5 minut odpočívat. Jakmile se nám na hladině začnou tvořit bublinky, přilijeme ke směsi slunečnicový olej a za postupného přilévání směsi k prosáté mouce vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto důkladně prohněteme na lehce pomoučeném vále. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme 1 lžíci hladké mouky a znovu důkladně prohněteme. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do mísy, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi bulkami ponecháme dostatečné rozestupy. Bulky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 15 minut kynout. Mezitím si připravíme polevu z rýžové mouky. Všechny ingredience dobře promícháme a vzniklé těstíčko necháme odpočívat. Troubu si předehřejeme na 190 °C. Po uplynutí 15 minut potřeme mírně nakynuté bulky odpočinutým rýžovým těstíčkem a necháme je kynout dalších 20 minut.