Head
- játra 1 kg
Head
- smetana 150 ml
Domácí chleba
- cukr 1,5 ML
Head
- česnek 3
Postup přípravy
- Paštika: Cibuli nakrájíme na kostičky, dáme smažit, aby byla lehce zlatavá. Očistíme játra, nakrájíme na kousky, přidáme k cibuli a necháme zatáhnout. Přidáme česnek, tymián, rozmarýn a necháme ovonět, cca 1–2 minuty. Zalijeme to vínem, necháme ho odpařit. Stáhneme plotnu na nejnižší stupeň, přilijeme smetanu a máslo, zamícháme, necháme probublat a dáme z plotny pryč. Přidáme sůl, pepř. Směs přendáme do misky a ručním mixérem rozmixujeme na požadovanou konzistenci, přelijeme do misek a dáme do ledničky.
- Domácí chleba: Mouky smícháme v misce, uprostřed si pomocí měchačky uděláme důlek, do kterého nalijeme cca půl hrnku vlažné vody, nasypeme droždí a cukr, trochu mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek cca 5 minut. Až se udělá kvásek, nasypeme zbytek suchých surovin, přilijeme hrnek vody, olej a začneme vařečkou míchat. Podle potřeby přiléváme vodu a zpracujeme na těsto – je lepší, když je řidší, má pak vzduchové bubliny. Přiklopíme potravinářskou fólií a utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Po hodině předehřejeme troubu na cca 220 °C. Po vykynutí překlopíme chleba rovnou na plech vyložený pečicím papírem, upravíme na požadovaný tvar, posypeme sezamem a dáme do trouby. Cca po 10–15 minutách stáhneme troubu na 180–190 °C a pečeme hodinu až hodinu a půl – podle potřeby. Po vytažení potřeme chleba vodou.