Head
- hrášek 500 g
- vývar 1.2 l
- pórek
- cibule
- máslo 100 g
- smetana 200 ml
- zakysaná smetana 2 PL
- špek 250 g
- olivový olej
Postup přípravy
- Pórek nakrájíme najemno a dáme do hrnce s rozpuštěným máslem, cibuli nakrájíme najemno a přidáme do hrnce s pórkem. Hrnec přikryjeme a za občasného míchání podusíme. Jakmile nám zelenina změkne, zvýšíme oheň a přisypeme mražený hrášek. Pár vteřin promícháme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme asi minutu.
- Vše vlijeme do mixéru a během mixování přiléváme smetanu. Přes cedník polévku přepasírujeme do hrnce, krátce prohřejeme a dochutíme. Rohlíky nakrájíme na půlkolečka a potřeme rozpuštěným máslem s bylinkami a dáme do vyhřáté trouby opéct dokřupava. Debrecínský špek necháme vyškvařit na malé „škvarečky“.