Head
- morková kost 2 ks
- hovězí přední 300 g
- mrkev 4 ks
- petržel 2 ks
- celer 1/4 ks
- cibule 2 ks
- nové koření 8 ks
- bobkový list 3 ks
- pepř 8 ks
- sůl 2 ks
- voda 3 l
Postup přípravy
- Do hrnce odměříme 3 litry vody. Veškerou zeleninu očistíme a společně s masem, kořením a solí přidáme do studené vody. Vývar přivedeme k varu. Jakmile začne polévka probublávat, tak snížíme plamen. Průběžně z vývaru odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Vaříme na mírném plamenu minimálně 3 hodiny. Ideálně však 8 hodin. Když máme vývar hotový, tak ho přecedíme. Vyndáme z něj maso, které si nakrájíme na malé kousky. Dále si připravíme dvě mrkve, které oloupeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev vaříme cca 5 minut ve vroucí vodě. Domácí nudle vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 3 minuty. Maso, nudle a mrkev naservírujeme na hluboké talíře a zalijeme horkým vývarem. Nakonec ozdobíme listy petržele.
- Nudle: Smícháme hrubou mouku s vajíčkem a solí. Vypracujeme tvrdé kompaktní těsto. Těsto si rozdělíme na několik dílů, které následně rozválíme na max. 1 mm silné pláty. Vyválené pláty přes sebe skládáme a krájíme na tenké nudličky. Nudle si průběžně přendáme na plech a zaprášíme hrubou moukou, aby se nám neslepily. Nudle necháme minimálně do druhého dne usušit.