Head
Postup přípravy
- Oprané hovězí žebro dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme cibuli a česnek (neloupeme), koření, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme teplotu a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso vykostíme, nakrájíme a vrátíme zpět do vývaru. Mezitím oškrábeme zeleninu, nakrájíme na malé kostičky mrkev a celer, vaříme asi deset minut. Pórek nasekáme na kolečka, petrželku nadrobno, oboje přidáme až na konec. Nudle uvaříme stranou a dáme je do středu talíře, kam nalijeme polévku.
- Domácí nudle: Do mouky rozklepeme vejce, osolíme a vypracujeme tuhé těsto. Když máme těsto dostatečně promíchané, rozkrojíme je na menší díly. Každý díl na vále rozválíme na tenoučký plát. Ten pak necháme na čisté utěrce trochu uschnout. Oschlé těsto krájíme libovolně na nudle, které ještě následně necháme proschnout.