Head
- hovězí maso 1,2 kg
- mrkev 3
Bramborové šišky
- hrubá mouka 300 g
Head
- červené víno 700 ml
- vývar 700 ml
- rajčatový protlak 1 PL
- česnek 3
- tymián 3
- rozmarýn 2
- bobkový list 2
- pepř 8
- nové koření 5
- máslo 1 PL
- olej 2 PL
- sůl
Postup přípravy
- Olej v hrnci rozpálíme na maximum a po několika kouscích v něm opékáme maso ze všech stran dozlatova. Následně maso vyjmeme a dáme stranou. Přidáme kousek másla nebo sádla a orestujeme cibuli. Přidáme oloupanou mrkev nakrájenou na větší kusy společně s česnekem a lehce opečeme. Přidáme lžíci protlaku, koření, sůl a promícháme. Po chvíli vrátíme zpět opečené maso a zalijeme vínem. Víno necháme provařit přibližně 5 minut, abychom se zbavili alkoholu. Následně přidáme vývar. Maso necháme dusit přibližně 3 hodiny doměkka na mírném plameni. Když je maso měkké, tak si ho přendáme stranou a omáčku zredukujeme, případně dochutíme. Vmícháme lžíci másla.
- Bramborové šišky: Brambory ve slupce si uvaříme jeden den dopředu a následně dáme do lednice. Když jsou brambory vychladlé, tak je oloupeme a nastrouháme najemno. Na pracovní ploše smícháme brambory s vejci a solí. Postupně přidáváme mouku, až se s těstem dobře pracuje. Na pomoučené pracovní ploše vytvoříme z těsta válečky a ty následně krájíme na menší kousky, ze kterých tvarujeme šišky. Šišky dáme následně vařit do osolené vroucí vody. Jakmile šišky vyplavou nahoru, jsou hotové. Trvá to přibližně 10 minut. Šišky si dáme stranou, aby vychladly. Pak je opečeme na másle se snítkou rozmarýnu dozlatova.