Suroviny
- petržel 2 kusy
- mrkev 3 kusy
- cibule 4 až 5 dle velikosti
- špek 150 g
- hovězí krk 1 kg
- červené víno dle libosti
- rajský protlak dle chuti
- smetana na vaření 2 kelímky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Nakrájíme špek na kostičky a vložíme na rozpálenou pánvičku.
- Přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- Pokrájíme kořenovou zeleninu na kostičky a přidáme k cibuli.
- Hovězí krk pokrájíme ne větší kostky, a jakmile je zelenina zlatá, přidáme osmažit maso.
- Když se maso zatáhne, přidáme protlak, tři minuty dusíme a zalijeme vínem. Necháme na mírném ohni bublat 2–3 hodiny.
- Ke konci přilijeme smetanu a necháme pět minut provařit.
- Můžeme servírovat, nejlépe s bramborovou kaší.
Autor receptu: Ondřej Třináctý