Suroviny
- hovězí kližka 1 kg
- cibule 1 kg
- sádlo 100 g
- mletá červená paprika 2 lžíce
- kmín 1 lžička
- bobkový list 4 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- hovězí vývar 1.5 l
- majoránka 1 lžička
- sůl 1 lžička
- pepř 1/2 lžička
Postup přípravy
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. V širokém kastrolu rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a kmín a na středním plamení orestujeme do hněda (restování dohněda trvá klidně i 40 minut, je potřeba s cibulí občas míchat, aby se nepřipalovala, a nepřehánět to s intenzitou ohně). Cibule je opravdu hodně, ze začátku bude dosahovat třeba až do půlky kastrolu, na konci jí zbyde jen po dně. Když je cibule tmavá, stáhneme kastrol z ohně a necháme vše ještě deset minut dojít.
- Maso očistíme a nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Cibuli opět rozpálíme, vložíme do kastrolu maso a ze všech stran orestujeme dohněda. Maso během restování pustí šťávu, kterou musíme nechat zcela odpařit.
- Osmahnuté maso okořeníme solí, pepřem a paprikou, přidáme rajský protlak a restujeme asi dvě minuty, nápek seškrabujeme ze dna, aby se nepřipaloval. Maso podlijeme vývarem, přihodíme bobkové listy, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum a pod pokličkou dusíme minimálně tři hodiny i déle.
- Jakmile je maso dostatečně měkké a omáčka hotová, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku, minutku povaříme a guláš stáhneme z ohně. Guláš necháme 15 minut odpočinout a servírujeme. Nejlepší je odleželý i druhý nebo třetí den. Jídlo podáváme s domácím knedlíkem.