Domácí housky
- mouka 500 g
Domácí majonéza
- citronová šťáva 1 lžíce
Domácí majonéza
- pepř špetka
Postup přípravy
- Domácí housky: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout kvásek, který vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto. Necháme opět vykynout na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na malé housky, které potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody. Housky sypeme mákem, kmínem, sezamem, nebo solí a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
- Pochoutkový salát: Salám, vejce natvrdo a kyselou okurku nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme sterilizovaný hrášek a nakonec domácí majonézu, kterou jsme si vyšlehali z uvedených surovin. Vše smícháme a podáváme na druhý den, aby se salát v chladu dobře rozležel, pak není třeba solit ani pepřit.