Suroviny
- čokoláda (100%) 90 g
- kakaové máslo 50 g
- xylitol 50 g + 2 PL
- sušené mléko (kokosové) 50 g
- voda 240 g
- kešu (namočených) 1 hrst
- kešu (suchých) 1 hrst
- Kokosový olej 1 PL
- citronová šťáva 1 ML
- chilli špetka
- sůl špetka
Postup přípravy
- Několik hodin předem si smícháme kešu krém. V kastrolu na nízkém plamenu si rozpustíme kokosový olej. Ten přidáme do mixéru spolu s hrstí slitých kešu oříšků, citrónovou šťávou a 2 lžícemi xylitolu. Vše rozmixujeme dohladka a dáme do misky a do lednice chladit na několik hodin, až směs ztuhne na krém.
- Kakaovou hmotu a kakaové máslo nožem nadrtíme najemno a spolu s 50 g xylitolu, 50 g sušeného kokosového mléka, špetkou chilli a soli dáme do kastrolu. Následně přidáme 240 g vody a na středním plamení zahřejeme asi na teplotu 50 °C (první známky odpařování). Teď pomocí tyčového mixéru asi 5 minut mixujeme, až se nám čokoláda spojí a je krásně krémová a sametová. Dáváme pozor, aby teplota nebyla moc vysoká (nesmí vřít, jinak se může srazit).
- Pro servírování do hrnečku nalijeme asi 100 ml čokolády, lžíci kešu krému a posypeme hrstí nasekaných kešu oříšků.
Autor receptu: Peter Kukuk