Suroviny
- žebírka 500 g
- protlak neuvedeno neuvedeno
- ocet neuvedeno neuvedeno
- cibule neuvedeno neuvedeno
- slanina neuvedeno neuvedeno
- omáčka neuvedeno neuvedeno
- káva neuvedeno neuvedeno
- cukr neuvedeno neuvedeno
- chilli neuvedeno neuvedeno
- sůl neuvedeno neuvedeno
- pepř neuvedeno neuvedeno
- paprika neuvedeno neuvedeno
- whiskey neuvedeno neuvedeno
- zelí neuvedeno neuvedeno
- cibule neuvedeno neuvedeno
- cibule neuvedeno neuvedeno
- škvarky neuvedeno neuvedeno
- droždí neuvedeno neuvedeno
- mouka neuvedeno neuvedeno
Postup přípravy
- Vepřová žebírka nařežeme na porce o váze 500 g a ze všech stran osolíme, dáme stranou, připravíme si grilovací Jack Daniels omáčku. V kastrůlku zahřejeme olej a přidáme malou červenou najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Restujeme a poté přidáme protlak, sójovou omáčku, třtinový cukr, whiskey, uzenou papriku, espresso, česnek. Vše provaříme, dokud omáčka nezačne pomalu houstnout.
- Troubu si předehřejeme na 130 °C a pečeme zhruba 2 hodiny v závislosti na typu trouby. Do větší mísy přesejeme mouku, uděláme důlek a přidáme rozdrolenou kostku droždí a polévkovou lžíci cukru a 100 ml vlažné vody, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přilijeme dalším 500 ml vlažné vody, 60 g rozpuštěného másla, ½ PL soli a 200 g nasekaných škvarků. Vše důkladně vyhněteme a na teplém místě necháme hodinu kynout.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na dva stejné kusy, které vložíme do máslem vymazaných forem a necháme ještě cca 10 minut odpočívat. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut na 230 °C a dalších 20 minut na 200 °C. Z propláchnutého kysaného zelí, červené cibule, chilli papriček a jarních cibulek připravíme salát, který dochutíme cukrem, jablečným octem a olivovým olejem.