Gravlax
- losos 500 g
- mořská sůl 300 g
- cukr krystal 300 g
- kopr 2-3 PL
- čerstvě namletý pepř
Zeleninový salát a hořčičný dresing
- polníček
- cherry rajčata
- paprika
- fenykl
- dijonská hořčice 50 ml
- med
- cukr krupice 1 PL
- vinný ocet 1 PL
- olej 100 ml
- kopr hrst
- sůl
- bílý pepř
Domácí pečivo
- hladká mouka 500 g
- vejce 2
- sušené droždí 1,5 ML
- cukr
- mléko 250 ml
- sůl 1-2 ML
- olej 3 PL
Postup přípravy
Gravlax
- Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže. Položíme jej kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojíme. Z lososa odkrojíme také břišní část, která je příliš tenká a pro tento typ receptu se nehodí.
- V míse smícháme sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr a dobře promícháme. Část soli nasypeme do menší podélné misky a rozprostřeme.
- Lososa bez kůže položíme na sůl a celého ho zasypeme zbylou solí s cukrem a koprem. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočívat. Rybu můžeme ještě zatížit. Minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháme, tím bude maso lososa pevnější.
- Sůl z masa odstraníme, popřípadě opláchneme pod studenou vodou a dobře osušíme. Lososa nakrájíme pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypeme klíčky řeřichy a podáváme s tousty, tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu.
Salát
- Na dresink smícháme hořčici, med a ocet a podle chuti osolíme a opepříme. Po kapkách a za intenzivního míchání přidáváme olej. Dresink by měl být hustý a dobře spojený s olejem.
- Přidáme nasekaný kopr. Fenykl a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na půlky, cibulku na kolečka, promícháme s polníčkem. Nandáme na talíře, pokapeme dresingem a přidáme na tenké plátky nakrájený gravlax. Servírujeme s pečivem.
Domácí pečivo
- Všechny ingredience pokojové teploty dáme do domácí pekárny. Promícháme a necháme 1,5 hodiny kynout. Vyndáme těsto na pomoučený vál a vytvoříme bulky nebo rohlíky. Rohlíky tvoříme tak, že těsto rozdělíme na tři části. Vyválíme tři kulaté placky.
- Každou část rozdělíme a pomocí rádélka nakrájíme na čtvrtiny. Vždy od středu kruhu stáčíme rohlík. Pomažeme mlékem, posolíme a posypeme mákem nebo kmínem.
- Dáme péct na 220 °C na 8 minut a následně teplotu snížíme na 170 °C a 10 minut dopékáme.
Autor receptu: Eva Valentová