Kvásková bageta
- žitný kvásek 100 g
- celozrnná špaldová mouka 100 g
Head
- čekankový sirup 1 lžíce
Kvásková bageta
- vejražky 50 g
- olej 1 lžička
Postup přípravy
- Nejprve zaděláme těsto na bagetky. Smícháme všechny suroviny a s vodou zaděláme hladké těsto tak, aby nelepilo na mísu. Necháme kynout 3/4 hodiny, těsto vyklopíme, několikrát přeložíme, vytvarujeme bagetky a necháme v ošatce kynout asi tři hodiny.
- Troubu rozpálíme na 250 °C i s pekáčem. Bagetku vyklopíme na pečicí papír a přeložíme na horký plech. Do trouby dáme pekáček s vodou a pečeme naplno deset minut s horkým vzduchem, teplotu stáhneme na 220 °C a pečeme ještě asi deset minut. Hlídáme barvu kůrky.
- Granátové želé: Čtvrt litru vody přivedeme k varu, zalijeme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Poté přidáme podle chuti sůl, šťávu z granátových jablíček, citron a čekankový sirup. Tekutinu nalijeme do silikonové formy a dáme vychladit. Přebereme zrníčka granátového jablíčka a uschováme je v misce na zdobení.
- Lososa nakrájíme na pět porcí, osolíme a necháme v lednici. Pečeme na 200 °C v horkovzdušné fritéze až těsně před podáváním. Dozdobíme klíčenými semínky, citronem a ovocem.