Suroviny
- hovězí svíčková 4 ks
- mořská sůl ks
- černý pepř ks
- olej 4 lžíce
- koňak 60 ml
- hovězí vývar 120 ml
- máslo 60 g
- crème fraîche 120 ml
Postup přípravy
- Steaky pořádně osolíme a silně opepříme. Dobře rozpálíme velkou pánev a na dvou lžicích oleje opečeme na středním až silném ohni z každé strany první dva steaky, dokud nezhnědnou a uvnitř nejsou medium rare. Tento postup zopakujeme se zbývajícími dvěma steaky a olejem.
- Zatímco připravujeme omáčku, hotové steaky necháme stranou odpočinout na teplém talíři. Všechen přebytečný olej vylijeme z pánve a plotýnku stáhněme na střední plamen. Přilijeme koňak a zvolna vaříme asi tři minuty, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu původního množství. Přilijeme hovězí vývar a zvolna vaříme asi tři minuty, dokud se trochu tekutiny neodpaří. Kousek po kousku přidáváme na pánev máslo a za neustálého kroužení ho necháme rozpustit. Jak se máslo spojuje s ostatními ingrediencemi, měla by omáčka začít houstnout. Přimícháme créme fraiche a pokračujeme v zahřívání, dokud není omáčka horká. Nevaříme. Když začne omáčka držet na spodní straně lžíce, je hotová. Steaky vrátíme do pánve spolu se šťávou, kterou pustily, a poté je v horké omáčce obracíme, aby je obalila.
- Podáváme ihned s gratinovanými brambory.