Suroviny
- máslo 2 PL
- cibule 1
- dýně Hokkaidó 500 g
- vývar 600 ml
- česnek 2
- smetana ke šlehání 100-150 ml
- muškátový oříšek
- zakysaná smetana 2 PL
- dýňový olej
- dýňová semínka 4 PL
- krutonky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
V rendlíku necháme zesklovatět cibuli. Přidáme dýni, orestujeme ji ze všech stran, zalijeme vývarem, přiklopíme a uvaříme doměkka. Odstavíme a rozmixujeme dohladka. Přidáme česnek a smetanu na šlehání, prohřejeme, podle chuti dosolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a promícháme. Polévku podáváme s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami.