Suroviny
- dužina z dýně 800 g
- máslo 2 lžíce
- cibule 1
- česnek 2
- mrkev 1
- kari koření 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
- zeleninový vývar 600 ml
- smetana ke šlehání 220 ml
- dýňová semínka hrst
- chilli paprička 1
- dýňový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibuli a česnek. Vsypte dýni a asi pět minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, než zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejit varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Dýňovou polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.