Postup přípravy
- Svaříme litr mléka s vanilkou nebo vanilkovým cukrem. Necháme úplně zchladit, mezitím rozšleháme vejce s cukrem, pouze lehce ručně – ne elektrickým mixérem, nesmí se vytvořit pěna. Vychladlé mléko scedíme a postupně lehce zašleháváme do směsi vajec a cukru, zašleháme rum. Pokud nám na povrchu vznikne pěna, odstraníme ji. Zahřejeme troubu na 150–160 °C a připravíme karamel.
- Do pánve nebo kastrolu s tlustým dnem nasypeme 200 g cukru a pomalu zahříváme, než se zkaramelizuje. Nemíchat, pouze protřásat. Karamel vlijeme do malých zapékacích misek, přidáme vaječnou hmotu a misky položíme do vodní lázně na plech. Pečeme 25 minut, po vychlazení dáme na pár hodin do lednice. Vyklopíme na talířek a ozdobíme ovocem a lístkem maty.