Aspik
- vejce 5
- kyselé okurky 2
- sterilovaný hrášek 2 PL
- paprika (sterilizovaná) 2
- majonéza 2 PL
- cukr
- želatina
- sůl 1/2 ML
- ocet
Postup přípravy
- Vejce si uvaříme natvrdo. Želatinu si připravíme dle návodu uvedeném na sáčku, přidáme sůl, pepř, cukr a ocet dle chuti. Vejce, papriku a okurky pokrájíme na kostičky, vše dáme do mísy, přidáme hrášek a majonézu.
- Do mísy dále nalejeme připravenou želatinu a zamícháme. Směs naplníme do sáčku nebo do nádoby, ve které necháme aspik ztuhnout v lednici.
Domácí housky
- Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto podobné jako na kynuté knedlíky. Vyválíme dva valečky silné asi 2 cm a nakrájíme na 3cm špalíky, ze kterých vypracujeme centimetrové nudličky dlouhé asi 20 cm, poté po třech splétáme jako copánky.
- Hotové spletené housky dáme na plech s pečicím papírem. Housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypme kmínem. Na plechu necháme housky 30 minut kynout. Poté dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova 20 minut.
Autor receptu: Věra Štěpánková