Suroviny
- smetana 125 ml
- lusk 1
- vejce 5
- cukr moučka 100 g
- pomerančová kůra
Postup přípravy
1 žloutek + 15 g cukru moučka na osobu. Žloutek rozetřeme s cukrem. Smícháme smetany a zapneme plotnu. Vyškrábeme náplň vanilkového lusku a spolu s luskem vložíme do smetany. Tu ohřejeme na 65–70 °C. Poté smícháme se žloutkem. Vyndáme lusky a přidáme trochu pomerančové kůry. Troubu předehřejeme na 150 °C. Směs nalijeme do formiček na dezert. Do hlubokého plechu nalijeme zhruba 2 cm vody a mističky do vody vložíme. Opatrně vložíme do trouby a pečeme na stálou teplotu po dobu 30 minut. Poté, co dezert vytáhneme z trouby, necháme ho vychladnout, nejlépe tři hodiny v chladu. Před servírováním posypeme cukrem, sežehneme jej ohněm a vytvoříme karamelovou glazuru. Možno ozdobit mátou.