Suroviny
- vejce
- tučná smetana 2 lžic
- třtinový cukr 4-8 lžic
- vanilkový lusk 1
Postup přípravy
Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do misky, přisypeme 4-8 lžic třtinového cukru a pomalu zamícháme. Mezitím dáme dvě smetany do rendlíku a prohřejeme je na asi 80°C. Zahřátou smetanu pak pomalu vlijeme za stálého mícháni do žloutků a necháme asi pět minut promíchat, ať se směs dokonale spojí. Pak ji přelejeme do rendlíku a na mírném ohni ohříváme do té doby, než nám to začne tuhnout a lepit se na lžíci – co nejdřív přeložíme do předem připravených misek. Misky dáme do pekáče, dolejeme zhruba do poloviny horkou vodou a dáme do trouby, kde zapékáme cca 20-30 minut na 160°C. Vyndáme a co nejdřív zchladíme. Následně posypeme cukrem, zkaramelizujeme plynovou pistolí, dozdobíme a podáváme.