Suroviny
- cibule 8 ks
- zeleninový vývar
- bílé víno 200 ml
- cukr 2 PL
- citronová šťáva
- máslo
- hladká mouka
- pažitka
- parmezán
- sůl
Postup přípravy
- Všechnu cibuli nakrájíme na plátky a dáme do hrnce, do kterého jsme dali rozpustit půl kostky másla a pomalinku, na nejmenší možnou teplotu smažíme aspoň hodinu. Občas můžeme dolit trochu vody, aby se cibule nepřipálila. Poté přidáme dvě polévkové lžíce třtinového cukru, necháme trochu zkaramelizovat, poté nalijeme vino a necháme tak 15 minut dusit, než se vypaří alkohol. Pak zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme šťávu z citronu, a ještě necháme tak 15 minut povařit. Podle hustoty můžeme zahustit moukou. Dochutíme soli a ozdobíme pažitkou.
- Chleba nebo bílé pečivo nakrájíme na kostky, posypeme parmazánem a dáme zapéct na 5 až 10 minut do trouby na krutony.