Pesto
- sýr 50 g
Ciabatta
- cukr lžička
Pesto
Postup přípravy
- Ciabatta: Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi hodinu až hodinu a půl v teple kynout. Podáváme s pestem.
- Pesto: Vše dejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké pasty.
- Housky: Troubu zahřejte na 190°C. Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj dvanáct housek. Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem a pečte asi 20 minut dozlatova. Podáváme s máslem a dobrou marmeládou.