Suroviny
- chřest 3 svazky
- cibule 1
- olej 3 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
- pepř
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- smetana 100 ml
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme najemno, a opražíme na oleji, přidáme nakrájený chřest bez dřevnatých konců a bez špiček, které si schováme. Chřest chvíli s cibulkou restujeme, osolíme a opepříme, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme cca 15 minut. Pak krém rozmixujeme, přidáme smetanu, a ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a muškátovým oříškem nebo květem. Nakonec orestujeme na másle špičky chřestu. Na prostředek talíře servírujeme smíchanou zakysanou a sladkou smetanu a polévku dozdobíme opraženými špičkami chřestu.