Tvarohová naplň
- tvaroh 500 g
Křehké těsto
- cukr 100 g
Tvarohová naplň
- cukr 130 g
Křehké těsto
- máslo 60 g
Postup přípravy
- Těsto: Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem. Prosátou mouku promícháme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujeme na drobenku. Pak přidáme jako první žloutek a pokračujeme ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidáme část bílku. Mělo by vzniknout hladké a kompaktní těsto. Vše můžeme samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. Hotové těsto rozválíme a vložíme do připravené formy. Není potřeba ho zvedat do krajů. Dáme péct do vyhřáté trouby na 15–20 minut, až je hezky dozlatova.
- Náplň: Tvaroh promixujeme společně s čerstvým sýrem dohladka tak, aby se odstranily případné hrudky a směs byla krásně jemná. Přidáme vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře promícháme. Nakonec vmícháme po jednom vejci. Podle chuti dosladíme. Směs rozetřeme na předpečený korpus, můžeme hned, jak vytáhneme z trouby, a navrch rozložíme mražené borůvky. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme ještě asi 15–20 minut. Vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujeme.