Francouzská bageta
- sůl 2 ML
Postup přípravy
- Carpaccio: Maso nakrájíme na plátky zhruba 1 cm a rozklepeme na tenké plátky. Pokapeme olivovým olejem a balzamikem. Osolíme a opepříme. Přidáme rukolu a znovu lehce pokápneme olejem. Přidáme kapary a parmazán. Servírujeme s měsíčkem citrónu a bagetou s pestem.
- Francouzská bageta: Mouku smícháme se solí a uděláme v ní důlek, tam přidáme lžičku cukru a část vody. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme. Pak zaděláme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly, každý díl zase zpracujeme do bochánku a vyválíme šišky. Ty dáme na šířku plechu, na kterém je teflonová fólie nebo papír na pečení. Bagety nařízneme šikmými řezy, přikryjeme je utěrkou a necháme vykynout. Potřeme je vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme zhruba 22–25 minut při teplotě 210–220 °C.
- Bazalkové pesto: Vložíme do mixéru bazalku, oříšky, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přiléváme olivový olej.