Suroviny
- brokolice
- smetana 1 kelímek
- koření polévkové
- bujón
- muškátový oříšek
- pepř
Postup přípravy
Omyjeme jednu větší brokolici, pokrájíme ji na menší kousky a dáme vařit do mírně osolené vody. Po přibližně 20 minutách odstavíme hrnec z plotny a necháme mírně zchladnout. Odlijeme trochu vývaru a ve zbylé vodě rozmixujeme tyčovým mixérem brokolici hodně najemno. Pokud je rozmixovaná směs velmi hustá, zředíme vývarem. Přivedeme znovu k varu, přidáme jeden zeleninový bujon a trochu koření do polévky. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu či oříšku a vaříme dál. Nakonec do brokolicového krému přilijeme jednu smetanu na vaření a necháme ještě pět minut povařit. Poté servírujeme s krutonky z bílého pečiva.