Head
- brokolice 500 g
- cibule 2
- česnek 1
- máslo ( - volitelné )
- kuřecí vývar 1.2
- šlehačka 1
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na másle spolu s cibulí najemno nakrájenou a s košťály. Až cibule zesklovatí, přidáme růžičky brokolice a krátce restujeme. Pak přidáme vývar, špetku muškátového oříšku, pepř a sůl dle chuti a vaříme, dokud nejsou košťály měkké, stačí čtvrt hodiny. Pak odstavíme a rozmixujeme. Přidáme smetanu, a ještě krátce povaříme. Před podáváním ozdobíme kousky uvařené brokolice, slaninou a plátkem nivy. Krutony podáváme zvlášť.