Suroviny
- vepřové maso - -
- uzené maso - -
- řepa - -
- brambory - -
- mrkev - -
- petržel - -
- zelí - -
- cibule - -
- rajský protlak - -
- bobkový list - -
- sůl - -
- pepř - -
Postup přípravy
- Z masa si uvaříme silný vývar. Pěnu v průběhu varu sbíráme, hotový vývar scedíme. Na prkénku si rozkrájíme uvařené maso i brambory. Obě suroviny vrátíme zpět do hrnce a povaříme. Potom přidáme rozsekané zelí. Zeleninu buď nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky.
- Ve druhém hrnci si na tuku důkladně orestujeme cibuli, poté přisypeme řepu a mrkev. Zalijeme trochou vývaru. Nyní přijde na řadu rajský protlak a trochu mletého pepře. Zamícháme, osolíme a vaříme. Až bude zelenina tak akorát, přendáme vše do hlavního hrnce s vývarem. Hotovou polévku podáváme se zakysanou smetanou.