Suroviny
- olej 3 PL
- cibule 100 g
- tymián snítka
- topinambur 500 g
- máslo 100 g
- bílé víno 100 ml
- kuřecí vývar 1 l
- smetana ke šlehání 100 ml
- potočnice lékařská
- lanýže (nakládaný v oleji)
- sůl
- pepř
Topinambur do polévky
- topinambur 5
- sůl 1 ML
- voda 2 l
- šalotka 1
- máslo 50 g
Postup
- Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na menší kousky. Olej nalijeme do hrnce, rozpálíme a na rozpálený olej dáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Dále přidáme nakrájené topinambury, tymián, sůl, pepř, máslo a 8 minut restujeme do změknutí. Dále přidáme vývar, víno a necháme vařit cca 25 minut.
- Dále přidáme smetanu, necháme už jen krátce probublat. Dále polévku rozmixujeme a přes cedník propasírujeme. Topinambury do polévky: Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na větší kostky. Vodu osolíme a přivedeme k varu, do vroucí vody vložíme topinambury a vaříme doměkka.
- Máslo rozpustíme na pánvi, orestujeme šalotku a dále přidáme uvařené topinambury a lehce orestujeme a dáme stranou.
Chlebový crumble
- Z chleba odkrojíme kůrku, střídku chleba nakrájíme na kostky a vložíme do food procesoru a rozmixujeme.
- Rozmixovaný chléb vložíme na plech s pečicím papírem, přidáme máslo a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a za občasného míchání opražíme do křupava.
Kompletace
- Do talíře dáme restovaný topinambur, zalijeme polévkou, posypeme crumblem, ozdobíme lanýžem.
- Trošku pokapeme lanýžovým olejem a ozdobíme potočnicí.
Autor receptu: Jan Jirka