Knedlíky
- hladká mouka
- kvasnice
- vejce
- vlažné mléko
- sůl
Postup
- Kachnu omyjeme, osolíme, okořeníme cca 2 lžičkami staročeského koření – nešetříme, aby byla kachna krásně provoněná kořením, dáme koření i dovnitř. Jablko omyjeme a tak, jak je, ho vložíme do kachny. Cibuli očistíme a celou ji také vložíme do kachny. Kachnu dáme do pekáčku prsíčky dolů, posypeme kousky špeku a dáme péct přiklopené na 2 hodinky do trouby na 180 °C. Dopečeme odklopené na kůrčičku dozlatova ještě 15–20 minut.
- Hladkou mouku dáme do vyšší mísy, osolíme, rozklepneme vejce, rozdrolíme kvasnice a podlijeme vlažným mlékem. Necháme chviličku odstát, aby vzešly kvasnice, pak zaděláme těsto a necháme cca 50 minut kynout. Rozdělíme na čtyři části, vyválíme z nich na pomoučeném vále knedlíky a vaříme v osolené vodě po dvou cca 12–15 minut.
- Cibulku pokrájíme najemno, osmahneme v hrnci a přidáme kmín. Dále přidáme pokrájené zelí s polovinou láku (pokud máme zelí z pytlíku, tak bez láku a propláchnuté – je hodně kyselé). Podusíme doměkka a ochutíme trochou cukru. Nakonec zelí poprášíme moukou a provaříme.
Autor receptu: Václav Kuzma