Suroviny
- vejce 5
- guanciale (kořeněné vepřové líčko) 150 g
- špagety 350 g
- sýr pecorino 50 g
- sůl
- pepř
Postup
- Dáme vařit vodu do velkého hrnce (ideálně s velkým průměrem nebo hodně vysokého). Jakmile se voda dostane do varu, lehce osolíme – pozor, guanciale je dost slané. Dáme vařit spaghetti – nelámeme, počkáme, až ponořený kraj změkne, a pomaličku spaghetti necháme sklouznout, aby byly ponořeny celé. Nezakrýváme pokličkou a vaříme na větším ohni 9–12 minut dle informací na obalu – musí být al dente, tedy na „skus“.
- Mezitím jsme si nakrájeli guanciale na malé kostičky nebo nudličky. Necháme je osmahnout na sucho na lehce rozpálené pánvičce, občas promícháme a opékáme do zlatova. V pánvi necháme tuk na později, guanciale vybereme, rozdělíme a 1/3 si odložíme na dekoraci talíře.
- Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vidličkou nebo metličkou vyšleháme, přidáme sýr a čerstvý mletý pepř. Scedíme spaghetti a necháme si část vody, ve které se vařily. Naběračku vody přidáme na pánvičku k tuku z guanciale a lehce zamícháme, až vznikne emulze, přidáme spaghetti a zlehka je promícháme, aby se spojily s emulzí.
- Pánev odstraníme z ohně, spaghetti přesuneme do servírovací mísy, přilejeme směs rozšlehaných vajec na vařící spaghetti (žloutky se nikdy nedávají na přímý oheň), přidáme guanciale, vše zamícháme a nahoru jako dekoraci přidáme zbytek guanciale. Je to jednoduchý recept, ale správné načasování hraje velkou roli.
Pro dobrý výsledek: Nelámat spaghetti, nedávat ke guanciale olej, nedávat vejce na oheň, nedávat smetanu.
Autor receptu: Ilona Mančíková