Na sušenkový základ
- sušenky (rozemleté) 110 g
- rozpuštěné máslo 60 g
Na sýrovou náplň
- čerstvý sýr 450 g
- cukr krupice 130 g
- vejce 2
- vanilkový extrakt 1 ML
- citronová kůra 1/2 ML
- zakysaná smetana 120 g
Citronový krém
Karamelovo sušenkový krém:
- pomazánka (sušenková) 3 PL
Postup
Sušenkový základ
- Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Pak sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělíme do papírových košíčků.
- Pomocí lžičky směs urovnáme a zamáčkneme do dna košíčku. Než si připravíme náplň, dáme do lednice. Troubu předehřejeme na 150 °C.
Sýrová náplň
- V míse lehce našleháme sýr, přidáme cukr a na nízké otáčky pokračujeme ve šlehání, až se vše spojí. Přidáme vejce, jedno po druhém, vanilkový extrakt, citron a zakysanou smetanu. Po celou dobu šleháme pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndáme z lednice.
- Sýrovou směs rozdělíme rovnoměrně do všech košíčků na připravený sušenkový základ. Dáme péct do vyhřáté trouby na 18–20 minut na střední příčku. Středy dortíků nemusí být úplně propečené. Necháme ve formě zcela vychladnout, pak přikryjeme fólií nebo alobalem a dáme do lednice, nejlépe přes noc.
- Pokud bychom dávali dortíky do lednice ještě teplé, pak nezakrýváme fólií, srazila by se pod ní voda a dortíky by zvlhly. Druhý den dortíky pomocí pásku z pečicího papíru lehce vyndáme z formy a ozdobíme krémem.
Citronový krém
- Vejce a žloutek metličkou promícháme, přidáme citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Na mírném ohni mícháme až do zhoustnutí.
Karamelovo-sušenkový krém
- Pomazánku rozpustíme v mikrovlnce, 5 minut necháme vychladnout a ozdobíme mini cheesecake.
- Ozdobíme jakýmkoliv ovocem.
Autor receptu: Maroš Gajdoš