Krusta
- máslové sušenky 150 g
- Máslo 30 g
- sůl
Krém
- lučina 360 g
- tučný tvaroh 1 vanička
- cukr krystal 50 g
- vejce 2
- zakysaná smetana 40 g
- smetana ke šlehání 20 g
Mangová poleva
- mango 200 g
- cukr krystal 27 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový lusk
- želatina
- sůl
- voda 1 PL
Dozdobení
- smetana ke šlehání 100 g
- moučkový cukr 8 g
- mango
- maracuja 1
Postup
- V tomto receptu je důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Je to z toho důvodu, abychom měli krásně hladký vyšlehaný krém. Na dno kulaté formy dáme pečicí papír. Z role alobalu vytvoříme čtverce, kterými pak omotáme formu, aby se dovnitř nedostala voda, budeme totiž péct ve vodní lázni. Nachystáme si troubu, rošt dáme do středu a horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175 °C.
- Připravíme si korpus. Máslové sušenky rozmixujeme najemno. Máslo si rozpustíme v mikrovlnce a přilejeme jej společně se špetkou soli k rozmixovaným sušenkám. Vysypeme do formy, utlačíme skleničkou a vložíme do trouby. Pečeme 10 minut, dokud sušenky nejsou zlatavé.
- Do větší mísy si dáme všechny suroviny na náplň. Směs prošleháme jen tak, aby se všechny suroviny propojily. Po upečení korpusu troubu stáhneme na 160 °C. Nachystáme si pekáč, aby se do něj vešla forma s cheesecakem, měla by být z poloviny ponořená do vroucí vody. Pekáč s cheesecakem dáme opatrně do trouby. Pečeme cca 40 minut a necháme ještě odpočinout v troubě. Po upečení cheesecake vytáhneme z vodní lázně, opatrně sundáme alobal a necháme cca 2 hodiny odpočívat (poté by měl být ideálně přes noc v lednici).
- Na dort přilejeme mangovou polevu. Do rendlíku si dáme nakrájené mango, vymačkáme půlku citronu, přidáme moučkový cukr, zrníčka z vanilky, poté rozmixujeme a přidáme želatinu, lžíci vody, chvíli povaříme a necháme vychladnout. Pak polejeme povrch dortu a necháme cca 1 hodinu odpočívat. Dáme chladit.
- Povrch cheesecaku ozdobíme vyšlehanou smetanou a kousky manga. Vše jemně zakápneme šťávou a zrníčky z maracuji.
Autor receptu: Lucie Halimi