Suroviny
- červená paprika 400 g
- bílé víno 400 ml
- cibule 300 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- tymián
- zeleninový vývar 100 ml
- uzená paprika 2 PL
- kuřecí prsa 4
- vařené brambory 700 g
- hrubá mouka 250 g
- vejce 2
- umeocet
- bobkový list
- nové koření
- Máslo
- sůl
- pepř
Postup
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 °C. Do ní pak vložíme červené papriky potřené olejem a necháme je péct zhruba 25 minut. Na vrchovaté lžíci másla osmažíme pokrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme čtyři deci bílého vína a necháme víno zredukovat na úplné minimum. Poté přidáme koření – uzenou papriku a tymián.
- Asi minutku počkáme, až se koření spojí s cibulí, a poté přidáme smetanu a malé množství vývaru. V tuto chvíli můžeme přidat i pečené papriky zbavené stopky a pokrájené na kusy. V této fázi přihodíme ještě 2 bobkové listy a 3 kuličky nového koření. Podlijeme trochou umeocta a vaříme asi 15 minut. Omáčku poté rozmixujeme a propasírujeme přes síto.
- K omáčce se podávají domácí noky. Ty vytvoříme tak, že rozmačkáme brambory na kaši, ke které přidáme dvě vejce, sůl a mouku. Hněteme, dokud se vše nespojí a těsto má ideální konzistenci (pokud se moc lepí, přidáme více mouky). Z těsta vytvoříme noky požadovaného tvaru. Vaříme v osolené vodě 2–5 minut (podle velikosti).
- Poslední částí chodu je kuřecí steak. Prsa lehce naklepeme rukou a pořádně osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pak celá prsa osmahneme na másle. Vložíme do trouby na 8 minut při 180 °C.
Autor receptu: Blanka Pastvová